EtnoLife hagyományőrző civil szervezet
Szerző: gyerekmosoly | 2012 Június. 18 | Címkék: etnolife
1 oldal

Az Etnolife hagyományőrző civil szervezet alapvető célja, népi kultúránk tárgyi és szellemi értékeinek feltárása, ápolása és bemutatása.  Környezeti nevelés, hagyományápolás, tanulmányi kirándulások és nyári táborok szervezése valamint a falusi turizmus fejlesztése sorolható legfőbb tevékenységi formáink közé.
Egyesületünk tulajdonát képező Róka-tanya, mint jegyzett műemlék a XX. század első évtizedeinek tárgyegyüttesét, a ludasi parasztgazdaságok eszköztárát és épületeit mutatja be. A szomszédságában taláható Szalma tanya, vendégházként működik ahol a parasztgazdaság tulajdonosa turisztikai szolgáltatást is biztosit az odalátogatóknak. Mindkét tanya a Ludasi-tó keleti partján fekszik, ahonnan jól belátható az egyedi szépségű, védett mocsárvilág.
Legfőbb célunk a Ludasi tájház kialakítása és annak működtetése, valamint a néprajzi gyűjtemény megfelelő elhelyezése, ápolása és védelme. A környéken fellelhető használati eszközök dokumentálása, megmentése és felvásárlása. A Ludasi-tóval kapcsolatos használati eszközökre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A létrehozott közgyűjtemény célja hogy a még fellelhető eszközöket megőrizzük bemutassuk megmentve őket ily módon a biztos pusztulástól. 
A tájház gondozása mellett hagyományápolással, környezeti neveléssel, nyári táborok rendezvények szervezésével is foglalkozunk. A tanya tágas udvarán felállított sátrakban a nyári vakáció idején hetente 30 - 40 fiatal táborozik, ahol hideg és meleg vizes zuhanyzók valamint sportpályák állnak rendelkezésükre.
 A Róka – tanyán nincs hálózatos villanyvezeték, az energiát és a melegvizet napelemek segitségével biztosítjuk jó peldaként szolgálva miként lehet környezetkímélő módon hasznosítani a megujuló energiaforrásokat. A tanya a Ludas-i természetvédelmi területen fekszik ezért az odalátogatók megismerkedhetnek a tó élővilágával és a természeti értékek megőrzésének gondjaival.
 Egyesületünk propagálja a tanyasi- és a zöld turizmus kiaknázatlan lehetőségeit mint a fenntarthatóság egyik bevált modelljét. Egy olyan hálózat kiépítését tervezzük a régióban, mely vállalná a hasonló szándékú és tartalmú tanyák bemutatását, népszerűsítését.

www.etnolife.org

tovább