WebSéta a Majoros Tanyán! Nézz körül 3D-ben!
Majoros Tanya Szabadidőpark
Szerző: gyerekmosoly | 2012 Június. 18 | Címkék: majoros tanya
1 oldal

 

Szegedtől 30 km-re, az ásotthalmi erdő szomszédságában Ásotthalom falutól 3 km-re 5 hektár területen található egy csodálatos kirándulóhely, a Majoros tanya. Friss fenyőillattal teli levegő erőt ad a tanyán nyújtott szolgáltatások élvezésére.

A nagy terület, a tiszta levegő, az igazi szabadságérzet, a tanya gyermekbarát hangulata mind hozzájárul ahhoz, hogy a városi ember számára a kintlét igazi élménnyé váljon.
Használják ki a lehetőséget!

tovább
EtnoLife hagyományőrző civil szervezet
Szerző: gyerekmosoly | 2012 Június. 18 | Címkék: etnolife
1 oldal

Az Etnolife hagyományőrző civil szervezet alapvető célja, népi kultúránk tárgyi és szellemi értékeinek feltárása, ápolása és bemutatása.  Környezeti nevelés, hagyományápolás, tanulmányi kirándulások és nyári táborok szervezése valamint a falusi turizmus fejlesztése sorolható legfőbb tevékenységi formáink közé.
Egyesületünk tulajdonát képező Róka-tanya, mint jegyzett műemlék a XX. század első évtizedeinek tárgyegyüttesét, a ludasi parasztgazdaságok eszköztárát és épületeit mutatja be. A szomszédságában taláható Szalma tanya, vendégházként működik ahol a parasztgazdaság tulajdonosa turisztikai szolgáltatást is biztosit az odalátogatóknak. Mindkét tanya a Ludasi-tó keleti partján fekszik, ahonnan jól belátható az egyedi szépségű, védett mocsárvilág.
Legfőbb célunk a Ludasi tájház kialakítása és annak működtetése, valamint a néprajzi gyűjtemény megfelelő elhelyezése, ápolása és védelme. A környéken fellelhető használati eszközök dokumentálása, megmentése és felvásárlása. A Ludasi-tóval kapcsolatos használati eszközökre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A létrehozott közgyűjtemény célja hogy a még fellelhető eszközöket megőrizzük bemutassuk megmentve őket ily módon a biztos pusztulástól. 
A tájház gondozása mellett hagyományápolással, környezeti neveléssel, nyári táborok rendezvények szervezésével is foglalkozunk. A tanya tágas udvarán felállított sátrakban a nyári vakáció idején hetente 30 - 40 fiatal táborozik, ahol hideg és meleg vizes zuhanyzók valamint sportpályák állnak rendelkezésükre.
 A Róka – tanyán nincs hálózatos villanyvezeték, az energiát és a melegvizet napelemek segitségével biztosítjuk jó peldaként szolgálva miként lehet környezetkímélő módon hasznosítani a megujuló energiaforrásokat. A tanya a Ludas-i természetvédelmi területen fekszik ezért az odalátogatók megismerkedhetnek a tó élővilágával és a természeti értékek megőrzésének gondjaival.
 Egyesületünk propagálja a tanyasi- és a zöld turizmus kiaknázatlan lehetőségeit mint a fenntarthatóság egyik bevált modelljét. Egy olyan hálózat kiépítését tervezzük a régióban, mely vállalná a hasonló szándékú és tartalmú tanyák bemutatását, népszerűsítését.

www.etnolife.org

tovább
Róka-tanya
Szerző: gyerekmosoly | 2012 Június. 08 | Címkék: rókatanya
1 oldal

A Rókatanya bemutatása

roka farmA nádfoltos Ludasi-tó keleti partján eredeti állapotában megõrzött parasztház az ún. Róka tanya, több mint százéves múltra tekint vissza.  A közelmúltban felújított tanyaház megõrizte az északbácskai háromosztatú  pannonház építészeti jellegzetességeit. A fehérre meszelt, döngölt padlójú  szobákban a kemence búbja hívja fel magára a figyelmet. A falakon található tárgyak a régmúlt paraszti világ roka farmmindennapjairól, az itt élt emberekrõl mesélnek. A tanya külön érdekessége a most már ritkaságnak számító szabadkémény és a tûzpadka, ahol ma rég elfelejtett paraszti ételek készülnek.

A város zajától és életütemétõl szabadulni vágyóknak igazi kikapcsolódás és pihenést nyújt aroka farm Róka tanya, mely a hajdani alföldi tanyacsárdák hangulatát árasztja. A Róka tanyára tett kirándulás kiváló alkalom természet és néprajzi ismereteink gazdagítására.

 

tovább