Ismerjük meg „szomszédunkat”!
Szerző: gyerekmosoly | 2013 Január. 08 | Címkék: alapítvány, hír, projektek, etnolife

A szegedi székhelyű Gyermek Mosoly Alapítvány és a szabadkai Etnolife Egyesület szervezésében 2012. januárjában indult el az a határon átnyúló program, melynek köszönhetően több mint 400 kisiskolás vett eddig részt közös programokon Szeged környékén.

A kétnapos programok legfőbb célja volt, hogy a foglalkozásokon keresztül a két ország kézműves, történeti és természeti hagyományait megismerjék a gyermekek. A kétnapos táborok központi helyszíne az Ásotthalmi Majoros tanya volt, ahol a kisiskolások izgalmas szabadtéri foglalkozáson vehettek részt. A kézműves foglalkozások részeként vászon kendőt batikoltak, termések és természetes ruhafestékek felhasználásával. Pókhálót szőttek fonalak és hurkapálca felhasználásával. A jó hangulathoz a táborban rendezett néptánc foglalkozások is hozzájárultak. Aktív programokban sem volt hiány, hiszen sportvetélkedők színesítették a programokat, ahol a vajdasági és magyar gyerekek mérhették össze vegyes csapatokban az erejüket labdajátékokkal, íjászattal, lovaglással.

A kulturális és természeti programok között az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark megtekintése, a Szegedi Vadaspark és az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakiskola Múzeumának látogatása szerepelt, mint fő attrakció. Az Emlékparkban a gyerekek megismerkedtek a park kulturális értékeivel úgymint a Skanzen, szatócs bolt,  és népzenei tánc bemutatón vettek részt, valamint lovasbemutatót láthattak. Kalandokban sem volt hiány a kétnapos táborozás alatt, a gyerekek éjszakai erdő túrán kalandoztak.

A gyermekek mindamellett, hogy ízelítőt kaptak mind két ország kultúrájából, néphagyományaiból, megismerkedhettek természeti értékeivel, valamint pozitív élményekkel gazdagodva térhettek haza. A kialakult ismeretségeknek, barátságok reméljük megmaradnak és mélyülnek. Bízunk benne, hogy a programban résztvevő gyerekek élményeiket megosztják családjukkal, barátaikkal, ismerőseikkel, melynek köszönhetően a két ország értékei is szélesebb ismeretséget szereznek.

A projekt a Magyarország és Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A projekt összköltségvetése 29,3 millió Ft.

További információk: www.gyermekmosoly.eu