PROJEKTJEINK BEMUTATÁSA
Szerző: gyerekmosoly | 2012 Június. 18 | Címkék: projektek

                      

Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, azaz   SZE-SU CBN című, HUSRB/1002/222/024 számú projekt

 

Projekt partnerek:

FŐ PÁLYÁZÓ :  ETNO LIFE civil szervezet Szabadka

PROJEKT PARTNER:„GYERMEK MOSOLY„ Erdei Iskola és Óvoda Közhasznú Alapítvány  

Projekt időtartama: 2012.01.01.-2012.12.31.

 

Projektben való részvétel indítéka:

 

A fenn megjelölt IPA projektben való részvételre sarkalt bennünket  a 90-es évek  fegyveres összetűzéseinek azon következményei, hogy a                                                     

a határ innenső és túlsó oldalán elő emberek által kölcsönösen egymásról alkotott téves kép sajnos beépült az említett emberek, így a fiatalok tudatába is ezért a nyugati EU-s országok nagyobb vonzerővel rendelkeztek, mint közvetlen szomszédaik. Ez a projektum egy kis lépés ezen állapot megváltoztatásában.

Az együttműködő két alapítvány figyelembe véve a tapasztalatokat és a kapacitásokat, arra a következtetésre jutott, hogy a projektum kivitelezhető és az eredmények fontossága igazolja a befektetett anyagi eszközöket és munkát.

 

Mivel Magyarország már jelentős EU-s tapasztalatokkal rendelkezik, és ez vonatkozik a fiatalok lehetőségeire és perspektíváira is, így ők számos pozitív tapasztalatot tudnának megosztani a szerbiai fiatalokkal, akik egy nap maguk is

 

EU-s tagállamban fognak élni. A projektum során a fiatalok betekintést nyújthatnak és kaphatnak azokba a lehetőségekbe, melyek majd az Európai Únióban várnak rájuk

A projektum egyik célja, hogy a gyerekek ne csak közösségi oldalakon ismerkedjenek, hanem személyes kontaktusokat teremtsenek, mert ez sokkal bensőségesebb és fontosabb.

 

A projekt tatalma:

 

A projektum közvetlen célcsoportja az a 400 általános iskolás gyermek (200 szerbiai és 200 magyarországi), akiknek lehetőségük nyílik személyesen részt venni Szabadkán, Palicson és a Róka-tanyán valamint Szegeden, Ópusztaszeren és az Ásotthalmi Majoros tanyán szervezett következő közös programokban:

 

2012.05 -2012.10 közötti időszakban, 6 turnusban, az időpontok­: 2012. május 19-20, június 09-10, július 07-08, augusztus 25-26, szeptember 08-09, szeptember 29-30.-án azaz 6 alkalommal, összesen 200 gyermek, alkalmanként 33-34 gyermek, valamin 6 kísérő első nap reggel autóbusszal elutazik autóbusszal  Szegedről - Szabadkára, Szabadka környéki Ludasi tó partjára /„Róka tanya”/ a szállás helyére, majd aznap Szabadka központjában múzeum látogatásra mennek a gyerekek, majd vissza a szállásra. A busz a szálláshelyen marad másnapig. Másnap a szálláshelyről a busz elszállítja az utasokat a Palicsi állatkertbe és onnan vissza a szálláshelyre, majd délután Szegedre visszaviszi a gyerekeket.

 

2.

2012.05 -2012.10 közötti időszakban, 6 turnusban, az időpontok­: 2012. május 12-13, június 16-17, július 14-15, augusztus 18-19, szeptember 15-16, október 06-07.-én azaz 6 alkalommal, összesen 200 gyermek, alkalmanként 33-34 gyermek, valamin 6 kísérő első nap reggel elutazik autóbusszal Szegedről, Ásotthalomról / esetenként változóan / Ásotthalom VII. ker. tanya 1012-1. szám alatti tanyára és szabadidő parkban, azaz „MAJOROS TANYÁRA”  itt találkoznak a magyarországi gyerekek a  szabadkai gyerekekkel, majd aznap a Szegedi Vadasparkba szállítja az autóbusz a gyerekeket és onnan a kiinduló iskolához Szegedre vagy Ásotthalomra. Másnap az autóbusz, az adott időpontban, az iskolától elszállítja az yerekeket az ópusztaszeri emlékparkba és onnan a program végeztével vissza az oktatási intézményhez.

 

Gyerekek együttlétük alatt hagyományőrző, sport, kézműves és tánc foglalkozáson vesznek részt.

A projektum lehetőséget nyújt a szerb és magyar gyerekeknek arra, hogy találkozzanak és megismerjék egymás kulturális és természeti értékeit.

 

Ezen találkozók során, reményeink szerint határon átnyúló barátságok köttetnek és erősödik a közös érdeklődésen alapuló összetartás. Ennek köszönhetően gyengülhetnek, illetve megszűnhetnek, azok az előítéletek és téves kép, amit egymásról alkottak, amit a felnőttek alaptalanul generáltak. Hozzájárulva ezzel egy tiszta, előítélet mentes, saját tapasztalatokra építő generáció kialakulásához. Amely már ezeket a pozitív tapasztalatokat tudja átadni az utána következőnek.